Cuma, Mayıs 21, 2010

süt


dünya süt gününüz kutlu olsun!


çoğu insan sütü sevmez, biliyorum. çocukken olur olmaz zamanlarda ağızlarına dayatıldığı için bugün uzak duruyorlar. sevmiyorlar. eski günleri hatırlayıp "içmicem yaaağ" diye bağırmak geliyor içlerinden muhtemelen. lakin süt kadar faydalı ve lezzetli başka ne var, azizim? altar'ın oğlu tarkan kurt sütüyle büyümedi mi? hatırlayınız.


süt, hayatın her döneminde mutlak alınması gereken bir besin öğesi. yararları saymakla bitmez. büyüme ve gelişmeyi sağlar. vücudu sağlamlaştırır, güçlendirir. kemik erimesini önler. mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir. mide rahatsızlıklarını giderir. sindirim sistemini düzene sokar. beyne enerji verir. diş çürüklerini ve kronik bronşiti önler. tansiyonu düşürür. yağsız süt, kolestrolü düşürür. kanserin önlenmesine yardımcı olur. saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar. yaşlanmayı geciktirir. cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını engeller. tam bir sağlık deposu anlayacağınız üzere. uzmanlar günde 2 bardak sütün mutlaka içilmesi gerekliliğini vurguluyorlar.


bir konu daha var bahsetmek istediğim ki o da çok önemli. sokak sütü! efendim, her ne kadar son yıllarda biraz olsun önüne geçilmiş olsa da hala sokak sütçülüğü devam etmekte ve halkın sağlığını tehdit etmekte. Süt, mikroorganizmalar için uygun ortam olduğundan çok kısa bir süre içinde bozulabilir. bu nedenle ambalajsız olarak tüketime sunulan sokak sütlerinin dayanma sürelerinin artırılması amacıyla süte karbonat, soda hatta amanyok gibi maddeler katılabiliyor, ayrıca yağı alınıp yerine su konularak yapılan hileler de mevcut. çiğ olarak tüketime sunulan sokak sütlerinde soğuk zincir sağlanamadığından tüketiciye ulaşana kadar geçen taşıma sürecinde toplam bakteri yükü artıyor ki normalde kabul edilebilir bakteri sayısı 500 iken bu şekilde 100000 lere ulaşıyor bakteriler, bu da ısı ile yok edilemeyen zehirli maddelerin oluşumuna yol açıyor. tüketici, aldığı sokak sütlerinde kontrollü bir ısıtma sağlayamadığından kaynatma ile sütün besin değerinde önemli bir azalmaya ve sütün doğal tadının değişmesine neden oluyor. bu nedenle sokak sütlerine itibar etmemeli artık sütseverler.


dünya süt gününüz tekrar kutlu olsun, efem.

mütemadiyen içiniz.

2 yorum:

  1. vay anasını arkadaş ne sütmüş. ben bu kadar faydası olduğunu bilmiyodum şahsım adına. beğenerek izliyoruz. ikek başkan!

    YanıtlaSil

naber?